VIGYÁZZUNK A SÜNÖKRE, ILYENKOR FOKOZOTT VESZÉLYNEK VANNAK KITÉVE!

2023.04.19

 A süni az egyik legnépszerűbb állat, hatalmas rajongótáborral. Vigyázzunk a sünikre az utakon!!! A kora nyári időszakban rengeteg sünit gázolnak el az autók, de talán egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt… A sünik éjszaka vadásznak, és élelem után kutatva gyakran tévednek az utakra, és mivel ha megijednek (pl.: a közeledő autó fényétől, hangjától) összegömbölyödnek, így nagy eséllyel végzetes lesz számukra a találkozás egy autóval. Figyeljünk oda a kisebbekre is! " – posztolta nemrég a Budakeszi Vadaspark a felhívást. 

 Nevét az étkezése után kapta, ugyanis úgy szuszog-röfög-horkant-morog, mint egy malac. Főként rovarokkal, férgekkel, madártojásokkal, csigákkal, békákkal, sőt egerekkel táplálkozik. A sünfélék családjába 24 ma élő faj tartozik, megtalálhatóak Európában, Ázsiában, Afrikában is. A Kárpát-medencében egyetlen sünféle él vadon, a keleti sün.

 A sünök behozatala szigorú szabályokhoz kötött például az USA-ban. Tilos olyan területről sünt fogadni, ahol a száj és körömfájás betegség előfordulhat. Legutóbb azzal került a hírekbe a tüskéshátú, hogy egy magyar család kijárta az engedélyt, így Izland első sünije megérkezhetett az otthonukba.

  A sünfélék első ismert tagjai kb. 58 millió évvel ezelőtt éltek. A világ legkisebb sünije (Silvacola acares) 52 millió évvel ezelőtt röfögött Brit-Kolumbia őserdeiben. Mindössze 5 cm hosszú volt. Az európai sün a legnagyobb ismert faj a maga 35 cm-ével.

 Körülbelül 5-7000 tüskéje van egy átlagos méretű felnőtt süninek. A tüskék kb. 2,5 cm hosszú, módosult szőrszálak. A szúrókák nem mérgezőek és szilárdan kapcsolódnak az állathoz.

 A sünik rendelkeznek némi természetes immunitással a kígyó mérge ellen. A sünök furcsán viselkednek, kenegetnek, amikor új tárgyra vagy ételre bukkannak. Először nyalogatják az anyagot, amíg habos nyál keletkezik, majd ezt a nyálat a bőrükre és tüskéikre kenik. Rejtély, hogy ezt miért csinálják. Fajtól függően 35-58 napig vemhesek, 5-6 kicsinyük születik, a kisebb méretű fajoknál 3-4.

 A sünök magányos állatok, általában csak a párosodásra állnak össze, a kicsik pedig 4-7 hetes korukban kikerülnek az alomból,  4-7 évig élnek a vadonban, a kisebb fajok 2-4 évig.

Forrás: 

https://termeszeti.hu/ovatosan-vezessunk-vigyazzunk-a-sunokre-is-ilyenkor-fokozott-veszelynek-vannak-kiteve/?fbclid=IwAR0B6me_Bbd9eji7GDTkEAenJf6lf9YBSYAV1OcJ9Cr--gzA6DUKsNW5oZY