TÖBBET ÉR AZ EGÉSZSÉGES ÉTREND MINT A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ

2024.06.29

Bár egyes betegségek ellen előnyös lehet a vitaminok, multivitaminok szedése, összességében véve nem tesznek csodát, tovább nem fogunk tőlük élni – erre jutott egy frissen publikált tanulmány.

Egy új kutatás szerint a multivitaminok nem segítenek meghosszabbítani az életet, bár vannak vizsgálatok, amelyek szerint bizonyos betegségekkel szemben védhetnek, főként idősebb korban – írja a Science Alert.

Nem a multivitaminoktól leszünk egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói három nagy volumenű vizsgálat eredményeit összegezték. A munka során 390 000 felnőtt étrendjéről és egészségéről szóló felmérések adatait tekintették át, és megnézték, hogyan változott az alanyok egészségi állapota a multivitaminok hatására három évtizeden keresztül.

Sok amerikai felnőtt számolt be arról, hogy az egészség megőrzése vagy javítása érdekében multivitaminokat szedett"

- írja Erikka Loftfield, az NIH epidemiológusa a közzétett tanulmányukban.

Az elemzés eredményei megerősítik a korábbi tanulmányok nagyrészt negatív megállapításait, amelyek szerint a multivitaminok napi szedése nem hosszabbítja meg az életet. Sőt éppen ellenkezőleg: a követéses vizsgálat első néhány évében a multivitaminokat szedőknél kicsivel (4 százalékkal) magasabb volt a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem használták a készítményeket. A fenti, látszólag lelombozó eredménynek több oka is lehet: az egyik, hogy a rosszabb egészségi állapotban lévő idősek körében többen használnak multivitaminokat, ami magyarázza a magasabb halálozási arányt.

Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy a multivitaminokat szedők általában egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak, nem dohányoznak és jövedelmük is magasabb, így megengedhetik maguknak a táplálékkiegészítők vásárlását. Ezek mind olyan tényezők, amelyek javítják az egészségi állapotot.

Utóbbit nézetet erősíti a mostani kutatás eredménye:

a résztvevők eleve egészségesebbek voltak, nem küzdöttek daganatos vagy egyéb krónikus betegségekkel, valamint a multivitaminokat szedők eleve jobb minőségű ételeket ettek, és testtömegindexük (BMI) is az alacsonyabb tartományban mozgott.

Azért nem mindig felesleges a vitaminok szedése

A szakértők már a vizsgálat eredményei előtt is meglehetősen szkeptikusak voltak a multivitaminok előnyeivel kapcsolatban, azt azonban nem tagadják, hogy egyes esetekben előnyös lehet az alkalmazásuk. Példának okáért akiket a kezelőorvos vas- vagy B-vitamin-hiánnyal diagnosztizált, azoknál hasznos lehet a megfelelő táplálékkiegészítők szedése. Néhány nemrégiben végzett vizsgálat arra is utal, hogy a multivitaminok napi szedése javíthatja a memóriát és lassíthatja a kognitív hanyatlást, de kizárólag idősebb felnőtteknél és csak rövid ideig. Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vitaminok, mint például a C-vitamin és a cink, úgy tűnik, hogy megakadályozzák a makuladegenerációt, az időskori progresszív látásvesztést.

Többet ér, ha multivitaminok helyett egészségesebb élelmiszereket veszünk a pénzünkből

A táplálékkiegészítők károsak vagy kockázatosak lehetnek, ha túl sokat szedünk belőlük vagy más vitaminokkal kombináljuk őket, sőt, fennáll a veszélye annak is, hogy kölcsönhatásba lépnek a vényköteles gyógyszerekkel.

A béta-karotin-kiegészítők a dohányosoknál növelik a tüdőrák kockázatát, míg a K-vitamin csökkentheti a vérhígító gyógyszerek hatékonyságát, a kalcium és a cink pedig gátolja a bakteriális fertőzések ellen használt antibiotikumok felszívódását.

Mindemellett a multivitaminokat nem szabályozzák ugyanúgy, mint a vényköteles vagy a vény nélkül kapható gyógyszereket, így a hatékonyságról szóló hangzatos marketingszövegeket a gyártók sokszor nem is tudják bizonyítékokkal alátámasztani.

A kutatás szerzői szerint sokkal célravezetőbb, ha a multivitaminok szedése helyett a helyesen megválasztott étrenddel elégítjük ki napi vitaminszükségletünket.

forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820369