TÖBB MILLIÓ ÉV INTELLIGENCIÁJA EGYETLEN SEJTBEN

2023.11.12

 Az élet valóban csupán csupán anyagból van? Akkor vajon hogy kerül bele abba az egy kiinduló sejtbe, az az elképesztő tudás amiből felépíti azt a komplex önfenntartó lényt amivé a végén válik?

 Honnan tudják a sokszorozódó sejtek, hogy mi lesz a dolguk? Honnan tudják, hogy melyiküknek mivé kell fejlődni? "Egyikük" a szem kialakításában vesz részt, "másikuk" a szívet építi, megint "másikukból" meg láb lesz. Mindez egyetlen egy sejtből. Egyetlen "magból", melyben ott van minden tudás, információ, és útiterv, amire szüksége van ahhoz, hogy létrejöjjön a végeredmény, egy az anyagi létet megtapasztaló, majd a létét tapasztalati tudássá változtató, önállóan fejlődő, alkalmazkodó élőlény.

 A holland Jan van IJken szuperközeli timelapse videóban mutatja meg, hogyan lesz egyetlen sejtből alpesi gőte.

A Közép- és Dél-Európában őshonos kétéltű alpesi gőte sekély vízben szaporodik, ahol lárvái megszületnek, kikelnek és planktonnal táplálkoznak, mielőtt kicsíráznának a lábak és a szárazföldre költöznének.

A holland rendező, Jan van IJken timelapse videója egy egysejtű zigóta fejlődését követi nyomon egy alpesi gőte kikelt lárvájává. A mikroszkopikus méretekben lenyűgöző részletességgel megörökített Becoming figyelemre méltó pillantást vet a sejtosztódás és differenciálódás folyamatára, ahonnan minden állat – a gőtéktől az emberig – származik.

Csodálatos látni ahogy elindul a szívdobogás, ahogy a víz áramoltatja az anyagot és az információt az élő sejtek, szervek között...