MIÉRT AZ ÖNZÉS ÉS A CINIZMUS MOZGATJA A MAI CIVILIZÁCIÓT?

2024.06.19

A mai emberiségnek - a nyugati kultúra és életstílus hihetetlen erőszakos és kérlelhetetlen terjesztésének köszönhetően - sikerült az élet őseredeti céljától (ami az egyensúly és a fejlődés) az egyik legtávolabbi helyre vetődnie. (Az egyetemek agrár karain már évek óta tanítják, hogy a földi ökoszisztémát évmilliárdok óta egy egyensúlyra épülő körforgás hatja át, Az evolúció, vagyis a törzsfejlődés lényege, pedig hogy minden lény génjeibe bele van kódolva a fejlődés.)
Ehhez képest a nyugati kultúrára épülő mai civilizáció, ezekre a nemes eszmékre fittyet hányva, csak az egómániára és az önzésre nevel, (materializmus) ‒ levegőjét mint egy betegséget terjesztő vírus, áthatja a hazugság és ennek a következménye, a cinizmus.

Itt a nemes eszmék és az igazság utolsó vitéz védelmezői a gyerekemberek!
Bennük a látszólagos naivitásuk mögött, még ott van nap mint nap a világ teljességének a gyakorlati megélése. Ezért hisznek a mesékben, a világ mágikus oldalában, mert ők még nemrég érkeztek egy mágikus világból, ennél fogva egy részleges teljesség birtokosai.

Nos egy gyermek viszont - egy igazi modern gondolkodású "kulturált" és kellőképpen negatív beállítottságú felnőtt szerint - egy szerencsétlen kis hülye, aki nem akarja elfogadni a világ önző, hazug és cinikus megélésének közös megegyezését. Ezért a gyerekeket lelki terrornak vetik alá, és bevezetik őket a pénz, a hatalom, a pia, és a kábítószerek bódító világába, ahol csalás, árulás és hazugságok hívják a táncba őket. - Ebből a mulatságból aztán a közben felnőtt emberek legnagyobb része képtelen kilépni.
Így lesznek akaratukon kívül, a materialista kultúra fásult és kiábrándult, de hű katonái, akik készek tönkretenni az újabb és újabb embergenerációk lelkét a saját maguk gerjesztette önzéssel, hazugsággal és cinizmussal.

Pedig nincs ember aki azzal a tervvel érkezett volna a földre, hogy ő egy jellemtelen, gerinctelen, mindenki által lenézett hazug és cinikus embertelen lény akar lenni ha felnő. Mégis úgy alakul, hogy a dicső nyugati civilizáció futószalagon gyártja az embertelen embereket...
Ezért kellenek könyvek, emberek, akik a világ másfajta megéléséről beszélnek, mutatnak példát.
Mert nemcsak önzés, hazugság és cinizmus létezik! Itt lehet élni nemes eszmékért, a szeretetért, a barátságért is! Mert ha egy kicsivel jobb helyet hagysz itt mint amit találtál, már nem éltél hiába...

Juhász Zsolt