MI A VALÓDI KINCS?

2023.11.21

MI A VALÓDI KINCS?

Két kisgyerek gyalogolt az utcán a decemberi hóesésben. Egyikük egy 6 éves körüli kislány, a másikuk pedig a néhány évvel idősebb bátyja. Közeledett a Karácsony, de számukra ez egy kis meghittségnél nem sokkal jelentett többet, mert ajándékokra nem igazán számíthattak. Szüleik nagyon szegények voltak, örültek, ha a mindennapi betevőre jutott a pénzükből.

Ahogy bandukoltak hazafelé, egy kis játékbolt kirakata előtt mentek el. A kislány egyből megállt, és sóvárgó szemekkel kezdte el nézni a kirakat sarkában ülő plüssmackót.

"Szeretnéd megkapni?" – kérdezte az öccse, ahogy mellé lépett és átölelte.

"Nagyon…" – sóhajtott a pici lányka.

A bátyja egy pillanatra elgondolkodott, majd lelkesen kézen fogta: "Gyere! Megvesszük!"

Ahogy beléptek a boltba, az eladó és a bent lévő vásárlók is egyből a két kis ember felé fordították a fejüket. Várták, hogy vajon mi fog történni.

"Azt a plüssmackót szeretném megvenni a testvéremnek." – mondta a kisfiú magabiztosan a macira mutatva, majd elkezdett kotorászni a zsebében. Az eladó türelmesen várt, majd meglepődve látta, hogy a kisfiú nem pénzt vesz elő, hanem egy marék kavicsot.

"Ez mindenem, amim van, a parkban gyűjtöttük otthonra. Elég lesz?" – kérdezte félénken, ahogy nyújtotta az eladónak a fizetséget. Korábbi magabiztosságának már nyoma sem maradt.

Az eladó a szemébe nézett, majd gondolkodás nélkül így felelt: "Persze, még sok is! Adok vissza belőle."

Azzal kivett a kisfiú kezéből két kavicsot, megköszönte, és ment is a plüssmackóért. A kislány szeme csillogott a boldogságtól, ahogy bátyja átadta neki az újonnan vásárolt plüssmackót. Széles mosollyal az arcukon köszöntek el, majd léptek ki az utcára.

A boltban tartózkodó vásárlók közül valaki értetlenül fordult az eladóhoz: "Miért adott oda a gyereknek egy ilyen drága játékot két értéktelen kavicsért?"

"Tudja," – felelte a boltos – "ezek a kavicsok egyáltalán nem értéktelenek. A kisfiú minden kincsét nekem akarta adni azért, hogy a testvérének örömet szerezhessen. Ő még tudja, hogy mik a valódi értékek."