MESE AZ EMBERRŐL AKI SOHA NEM HAZUDOTT...

2024.03.28

  Valahol keletre innen volt valaha egy város, amiben élt egy mindenki által tisztelt és szeretett Bölcs, akiről köztudott volt, hogy soha senkinek nem hazudik! A Bölcs messze földön híres volt, így a városba érkező idegenek előszeretettel keresték fel, ő pedig vállalta, hogy válaszol minden látogatja, egy kérdésére.

Mivel a legtöbb látogatja kereskedő volt, így szinte mindig ugyanazt a kérdést tették fel, ahogy a szóban forgó vendég is, akit épp a bölcs elé vezettek:

‒ Mond bölcs, milyen emberek élnek a te városodban? Megbízhatóak, szavahihetőek, vagy hazugok, csalók?

‒ A Bölcs vissza kérdezett: Hát ahonnan te jössz, a te városodban milyenek az emberek?

‒ Ó, ott csupa kétszínű ember él. mindenki hazug, a csillagokat is lehazudják az égről! Ráadásul az egész város csalók gyülekezete! Mindenkit átvernek akit csak tudnak!

‒ Hát sajnos itt is olyanok… ‒ felelte a bölcs!

‒ A következő vendég hasonló kérdésére a bölcs megint visszakérdezett: Hát ahonnan te jössz, a ott milyenek az emberek?

‒ Ó, a mi városunkban csupa kedves, becsületes, szavatartó ember él.

‒ Ne aggódj semmi miatt, is olyanok… ‒ felelte a bölcs, aki soha nem hazudott senkinek.

     EZ A TANTÖRTÉNET, A VILÁG TÖBB PONTJÁN, TÖBB VÁLTOZATBAN FELLELHETŐ.

 Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy történetünk főhőse ugyanarról a városról az egyik embernek ezt mondta, a másiknak meg az ellenkezőjét, és mégsem hazudott?

 Ez csak azért lehetséges, mert nem a saját tapasztalatát adta át a másik embernek a városról, hiszen akkor becsapta volna! Mert aki igazán ismeri a világot az tudja, hogy mások rossz tapasztalataiból, nem következnek az én életem eseményei! De ugyanennek a fordítottja is igaz! Mert a világ tükröt tart mindenkinek! Erről szól az a régi magyar mondás is, hogy: Amilyen az adjon isten, olyan lesz a fogadj isten!

 Ezért lesz igaza minden veszélyesen tévedhetetlen embernek, mert egyszerűen automatikusan beigazul az, amit a világ tükrébe belenézve látnak maguk körül.

És ezért van az is, hogy annyiféle párhuzamos világ létezik, ahány ember él ugyanott, ugyanabban az időben...