LAÁR ANDRÁS: MINDEN VALLÁS JÓ

2023.04.08

 A fenti cím, igaz! Ugyanakkor hihetetlenül provokatív és megosztó, hiszen vannak emberek akiket lehetetlen meggyőzni a címben szereplő mondat igazságáról.

 Mert a lényeg, hogy minden vallás jó, hiszen ad a követőinek útmutatást, összetartozás élményt, megpróbálja a helyes útra terelni őket.

 De ugyanakkor, ha feltesszük a kérdést: Vajon van olyan vallás, amelyiknek minden körülmények között mindenben igaza lenne? - A válasz azonnal megosztja az embereket!

 Hiszen vannak inkvizítor típusú dogma követők, akikkel minden vita parttalan, hiszen azonnal készek egy jó kis háborúra, ha valaki a kinyilatkoztatásukkal szembe száll. Ők ott vegyülnek minden vallás követői között, hiszen ez egy embertípus, nekik a vallás csak kellék a hajlamuk kiéléséhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a másik végpont az ateisták sorait is szép-számmal erősítik, pedig ott alap dogma, hogy minden vallás csak a tömeg ópiuma.

 Tehát a lényeg, hogy a háborút nem a vallások indítják, hanem a korlátolt emberek akik képtelenek észre venni a másikban a jóságot, a segítőkészséget, a jó szándékot.

 Mert az hogy ki mit domborít ki a vallásából, (és lehat az a vallás maga az ateizmus) háborút vagy megvilágosodást, az vérmérséklet és jellem függvénye. Sajnos a mai embereknek bármiből könnyű háborút csinálni, néha még az is előfordul, hogy vallás sem kell hozzá.