LÉTEZIK A NAPRENDSZER KILENCEDIK BOLYGÓJA

2024.06.27

A csillagászok hosszú ideig keresték a titokzatos kilencediket.
A 19. században a csillagászok egy különleges bolygót kerestek, amelyet Vulcan néven emlegettek. Ezt a bolygót azért feltételezték, mert a Merkúr pályájának bizonyos zavarai megmagyarázhatatlanok voltak a korabeli csillagászati modellek szerint. Ez a történet az egyik legérdekesebb fejezet a tudomány történetében, amely végül Albert Einstein elméleteinek köszönhetően zárult le.

EINSTEIN HOZTA EL A MEGOLDÁST?

A Vulcan bolygó létezését Urbain Le Verrier francia csillagász javasolta először az 1850-es években. Le Verrier már híres volt arról, hogy előrejelezte a Neptunusz létezését a távoli bolygók pályahibái alapján. Hasonló módszerrel próbálta magyarázni a Merkúr pályájának anomáliáit is. Számos megfigyelést és bejelentést kaptak a csillagászok egy ismeretlen objektumról, amelyet a Nap közelében láttak. Ezeket a megfigyeléseket Vulcannak tulajdonították.

Azonban a Vulcan bolygót soha nem észlelte senki!

A korabeli technológia és megfigyelési módszerek korlátai miatt sokáig rejtély maradt, hogy mi okozza a Merkúr pályájának zavarait. Egészen addig, amíg Albert Einstein meg nem alkotta a relativitáselméletét. Einstein elmélete megmagyarázta, hogy a gravitáció nem csupán egy erő, hanem a téridő görbületének eredménye. Ez az új megközelítés végre magyarázatot adott a Merkúr pályájának apró eltéréseire, amelyek eddig megmagyarázhatatlanok voltak.
Einstein általános relativitáselmélete kimutatta, hogy a Merkúr pályája a Nap közelében a téridő görbülete miatt módosul, és nincs szükség egy ismeretlen bolygó létezésére ennek magyarázatára. Ez a felfedezés véglegesen eltörölte a Vulcan bolygó létezésének hipotézisét, és egyúttal hatalmas áttörést jelentett a modern fizika és csillagászat terén.


Ugyanakkor a tudománynak mindig nyitottnak kell lennie az új információk és elméletek befogadására, és arra, hogy a rejtélyek megoldása gyakran váratlan irányokból érkezik.

Újabb bizonyítékot találtak a kilencedik bolygó létezésére 

Egy friss, független ellenőrzésre váró tanulmány alapján egy hatalmas objektum rejtőzhet a Neptunusz pályáján túl – írja az IFLScience. A szakértők szerint adataik az eddigi legerősebb statisztikai bizonyítékot szolgáltatják a Naprendszer feltételezett, kilencedik bolygójának létezésére.

 A Neptunuszon túl bizonyos objektumok furcsa pályát írnak le, ezt pedig egy helyi, nagy tömegű égitest gravitációjával magyarázzák. Az évek során több állítólagos bizonyíték is előkerült, igaz, sok csillagász cáfolni próbálja az elméletet.

Konstantin Batygin és Michael E. Brown, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai kollégáikkal a közelmúltban olyan hosszú periódusú objektumokat vizsgáltak, amelyek keresztezik a Neptunusz pályájának útját. Batygin és Brown voltak azok, akik 2016-ban először előálltak a kilencedik bolygó hipotézisével.

Az érintett objektumok pályájuk Naphoz legközelebbi pontján körülbelül 15-30 csillagászati egységre vannak csillagunktól. Hogy megértsék az égitestek mozgását, szimulációkat végeztek.

Az eredmények alapján egy, a Neptunuszon túl található, nagy tömegű bolygó sokkal jobban megmagyarázza az objektumok pályáját, mintha a képletben nem szerepelne ez az égitest.

Az elemzés nem szűkíti le, hogy hol érdemes kutatni a bolygót, rövidesen, a Vera C. Rubin Obszervatórium elindulásával azonban elkezdhetik keresni az égitestet. 

forrás:

https://arxiv.org/pdf/2404.11594