LEONARDO DA VINCI MÁR TUDTA HOGY A VILÁGEGYETEM ÉL

2023.03.25

 Manapság a világ egyik legdrágább könyve Leonardo da Vinci Leicester-kódexe. A könyv jelenlegi tulajdonosa ki is lehetne más, mint Bill Gates aki 30,8 millió dollárért jutott a könyvhöz, és sajnos nyilván nem azért vette meg hogy tanuljon belőle… Pedig Da Vinci mester bölcsessége minden téren lenyűgöző a mai napig minden nyitott elme számára.

 Egyébként ez a manapság legértékesebb könyvként nyilvántatott Leicester-kódex, Leonardo da Vinci 1506-1510-ben Milánóban készített tudományos feljegyzéseket és elmélkedéseket tartalmazó jegyzetfüzete. A kézirat 18, mindkét oldalra írt papírlapból áll, így egy 72 oldalas jegyzetfüzetet alkot. Leonardo az értekezést saját "tükörírásával" írta - csak tükör segítségével lehet elolvasni.

A Kódex minden egyes fejezete a jövő nemzedékekhez intézett felhívással és annak meggyőző magyarázatával kezdődik. Például olyanokkal, hogy: A világ egyetlen élő organizmus, a levegő a bolygó "lelke", a földfelszín a "teste", a víz pedig a "vére".

Érdekes egybeesés ez napjaink felfedezéseivel, és egyben egy új bizonyíték arra, hogy Leonardo da Vinci, mint oly sok minden másban, ebben is meghaladta a korát...