KIDERÜLT, MIÉRT LÁTNAK FÉNYT AZ ALAGÚT VÉGÉN A HALDOKLÓK?

2023.05.03

 Az életfunkcióikat fenntartó gépekről lekapcsolt végstádiumos páciensek haldoklóknál megfigyelt magas frekvenciájú agyhullámok magyarázatot adnak a legtipikusabbnak gondolt halálközeli élményre – állítja az Amerikai Tudományos Akadémia PNAS folyóiratában hétfőn, május 1-én megjelent tanulmány.

  A University of Michigan kutatói azokat az eseteket elemezték tüzetesen, amikor az intenzív terápia ellenére a betegeket nem sikerült megmenteni, de az agyi aktivitást detektáló elektroenkefalográfos (EEG) megfigyelést aztán is folytatták a kezelő orvosok, hogy a páciens létfunkcióinak gépi fenntartása befejeződött. A New Scientist ismertetője szerint a kutatók négy esetből kétszer meglepő aktivitás-emelkedést tapasztaltak a gamma hullámtartományban, ráadásul mindkét esetben több percig tartott a szokatlan esemény.

 A neurológia jelenleg állása alapján a gamma agyhullámok a tudatosság, a magasabb szintű gondolkodási folyamatok és az emlékezet előhívásának egyértelmű jelei, kiváltképp, ha az EEG az agy mindkét féltekéjének neurális csomópontjaiban kimutatja ezt az aktivitást.

 Bár a tanulmány szerzői felvetik, hogy az esemény intenzitása felveti az epilepsziás roham gyanúját, a páciensek kórtörténetében nem szerepelt hasonló. A kutatók azt valószínűsítik, hogy a gammahullám-aktivitás azért növekszik a haldoklóknál, mert a keringés összeomlásával drasztikusan csökkenő oxigénszint következtében sérülnek a természetes gátló mechanizmusok. Ez okozza, hogy olyan pályák is aktivizálódnak, amelyek a halálközeli látomások képeit generálják.

Forrás:

Kiderült, miért látnak fényt az alagút végén a haldoklók (qubit.hu)

 Nos azt állítják hogy a tudomány tényeket gyárt, ugyanakkor a tény a fenti cikkben az, hogy a halál közvetlen beálltakor, hihetetlen intenzív az agyi aktivitást mérnek! A tanulság amit levonnak, viszont csak egy valószínűsítés, vagyis egy tipp! A "tudományos igényű" cikk mégis tényként kezeli. Nekünk ez az egész sokkal több kérdést vet fel, mint amennyi választ!

Ezért a cikk címére mi nem véletlenül tettük ki a kérdőjelet...