KI A TUDATOSABB, AZ ANYATERMÉSZET VAGY AZ EMBER?

2024.04.20

Az ANYATERMÉSZET évmilliók óta megteremt és fenntart a földbolygón, egy veszteség nélküli körforgásra alapuló egyensúly állapotot, amiben nemhogy veszteség nincs, de végeredmény folyamatos fejlődés (evolúció). Aztán jön a fejlettségére hihetetlenül büszke ember, aki az önzése és a tudatlansága miatt lassan tönkreteszi ezt a csodát, amit az Anyatermészet évmilliókig védelmezett, működtetett.

Mert az életet irányító erő, hosszútávon nyilvánvalóan intelligens és felelősen cselekszik! Hiszen nem a véletlenek és a haszonszerzés, hanem a folyamatosan fejlődő túlélési mintákból álló céltudatos alkalmazkodási képesség vezérli. Ha innen nézzük, akkor ha az élet mint folyamat nem céltudatos és intelligens, akkor semmi nem az...

Az oktatás felelőssége ebben az, hogy a kapzsi rövidlátó gondolkodást, felváltsa a nagystílű, távlatokat is átlátni képes felelős világnézet. Hiszen pillanatnyilag a tudományos életünk folyamatosan a véletlenekre hárít mindent. Azt tanítja hogy véletlenül van világ, és benne véletlenül van egyensúly. Így az élethez nem intelligensen és nagystílűen, hanem korlátozott piti bűnözőként kapcsolódik. Pedig az ember már tudja, hogy az életében mindent a tanult minták határoznak meg! Ez sima ok- okozat. Mint ahogy az is, hogy az oktatás is egy mintát közvetít!

Ami él, céltudatosan cselekszik, tesz dolgokat a léte fenntartásáért. Táplálkozik, szaporodik, fejlődik. Mindeközben a legfontosabb megfelelés, hogy csak akkor lehet hosszútávon sikeres, ha belesimul a természetes közegének egyensúlyába. Ez azt is jelenti, hogy önmagában is törekszik az egyensúly állapot elérésére, miközben kerüli az erőforrások túlzott pazarlását és a mértéktelenséget. Ha körbenézünk, ez az ami nem igazán az erőssége a mai társadalomnak, és ezért borítjuk fel éppen az élőhelyünk egyensúlyát.

Az első lépés hogy fel- és elismerjük, hogy az Anyatermészet tudatosan vezérli az életet, ezért van a Földblygó ember által nem bolygatott helyein, természetes egyemsúly! Ellenben az ember, aki a véletlemekre bízza a cselekedeteit, káoszt és pusztulást teremt ott, ahol előtte egyensúly volt...

AKKOR KI A TUDATOSABB, AZ ANYATERMÉSZET VAGY AZ EMBER?

Juhász Zsolt