JAPÁN MAGÁNŰRHAJÓ A HOLDON

2023.04.29

 Ha sikerül a landolás, új szintre léphet a kereskedelmi űrverseny.

De sajnos sikertelen volt a japán magánűrhajó leszállása a Holdra, az Ispace japán cég szerdán közölte, hogy a Hakuto-R nevű holdjárójuk valószínűleg lezuhant.

A tájékoztatás szerint az Ispace űrkutatási vállalat pillanatokkal a tervezett holdra szállási idő előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával. Az eseményeket élőben lehetett nyomon követni a tokiói repülésirányítás központjából a vállalat YouTube-oldalán − írta meg az MTI.

 A közleményben azt írták, hogy "nagy a valószínűsége" annak, hogy a Hakuto-R "végül keményen landolt a Hold felszínén".

 Takesi Hakamada, az Ispace alapítója és vezérigazgatója azt mondta, bár most nem sikerült a holdra szállás, úgy gondolja, teljes mértékben teljesítették a küldetést, mivel rengeteg adatot és tapasztalatot szereztek azzal, hogy képesek voltak végrehajtani a leszállási szakaszt.

 A 2,3 méter magas, kiterjesztett leszállótalpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon–9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból. Történt ez annak érdekében, hogy a szonda kevesebb üzemanyagot szállítson. A leszállóegység hosszabb, energiatakarékosabb útvonalon haladt, meghajtásához felhasználva a Föld és a Nap gravitációját.

 Rakományában volt egy kis rover (holdjáró) az Egyesült Arab Emírségekből és egy még kisebb kétkerekű robot a japán Jaxa űrügynökségtől és a japán Tomy játékgyártótól.

 A 2023-as év a kínai naptár szerint a nyúl éve, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

 Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az  Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

 A japán Ispace sem csügged, és töretlenül készül a következő holdra szállásra.