HOGYAN LESZ AZ EMBERI-SÉGBŐL EMBER-TELENSÉG? I. rész

2023.04.10

 A modern pszichológia egyik alap felfedezése, hogy minden harag gyökere a lelkünk mélyen, az önmagunk elleni harag! Így tudományos tény: Ha egy ember haragban áll önmagával, Isten óvja a környezetét!

 - De miért alakul így? És hogyan tesz minket az önmaguk elleni harag tömeggyilkossá?

 - Képlet végeredménye egyszerűbb mint gondolnánk! Csak a hozzá vezető út különbözik.

 Mert minden gyűlölködő ember legnagyobb ellensége, a saját LELKI-ISMERETE! Amin át akar lépni, mintha nem is lenne. Ennek az eredménye az önmarcangolás, (egy végeláthatatlan belső párbeszéd) ami úgy próbálja elhárítani a felelősséget, hogy mindent és mindenkit, leránt maga mellé a sárba, hogy fogcsikorgatva üvölthesse: Ők sem különbek!

 De kivel folyik ez a belső párbeszéd? Kit érdekel, hogy ki különb? Kivel kell ez miatt fog csikorgatva üvölteni? Miért kell más embereket megkínozva bizonygatni, hogy ők sem különbek? Hiszen kinek és mit bizonyít itt a kínzó? - A modern pszichológia szerint csak egyet: Ha egy ember gyűlöli önmagát, Isten óvja a környezetét! De a vádló, akivel a végeláthatatlan vita folyik, látszólag csendben gubbaszt és hallgat. Ugyanakkor kínzóan, mindent felemésztve háborog! Ez a LELKI-ISMERET! Vagyis a bennünk szunnyadó EMBERSÉG.

 A fentieket ha rávetítjük a mai emberek teremtette világra, kissé cinikusnak tűnik az ószövetség azon tanítása, hogy: "Szeresd felebarátodat, mint saját magadat".

 Hiszen ma már tudjuk, ha egy ember gyűlöli önmagát, Isten óvja a környezetét! Ennek fényében kicsit olyan az egész mintha ez az idézet egy nagyon intelligens lény üzenete lenne arról, hogy mi és hogyan teszi tönkre a világot! Hiszen pont ez, az Önmagunk elleni harc központi eleme! Hogy úgy szeretjük vagy gyűlöljük a másikat ahogyan önmagunkat. Olyan a viszonyunk a világgal, amilyen a saját magunkkal, a LELKI-ISMERETÜNKKEL.

 Mert az hogy úgy szeressük-szeretjük felebarátainkat mint saját magunkat, jól láthatóan nem jó tanács, hanem ténymegállapítás. Mert tény az is, hogy ott ahol minden egytől származik, ott minden gyűlölet saját magunk elleni gyűlölet. Nem is lehet más…

Juhász Zsolt