HAZATÉRT AZ ELSŐ FEKETE GÓLYA IS A CSODÁLATOS GEMENCBE

2024.03.15

 A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata március 5-én észlelte az első fekete gólyát Gemenc keselyűsi régiójában. A tájékoztatás szerint a madarat a fészkén állva pillantották meg, ahol békésen pihenve szemlélte régi út otthonát és annak környékét.

 Tóbiás építette a fekete gólya fészket

 A nemzeti park közleménye szerint a gemenci fekete gólya fészket 2020-ban a médiában nagy hírnévnek örvendő Tóbiás építette, amikor elhagyta párjával a bekamerázott fészket.

 AZÓTA ITT PRÓBÁLKOZNAK MINDEN ÉVBEN A FIÓKANEVELÉSSEL INKÁBB KEVESEBB, MINT TÖBB SIKERREL.

 Idén összejöhet a költés is

 "A 2013 óta elmaradó árvizek és az aszályos évek következtében kiszáradtak azok a mellékágak, erdei kis tavak, melyek nélkülözhetetlenek a faj számára a táplálkozáshoz és a fiókaneveléshez" – magyarázzák. Hozzáteszik emiatt az utóbbi években

 NAGYON KEVÉS FIÓKÁT TUDTAK FELNEVELNI A GEMENCI FEKETE GÓLYÁK.

 A szakértők szerint azonban az idei téli árhullámok mégis reményre adnak okot, hiszen tíz éve nem látott mértékű áradás volt a Dunán. Ennek köszönhetően a mellékágrendszer, a fokok és a tavak is feltöltődtek.

 "Annyi már most biztos, hogy sokkal nagyobb eséllyel kezdhetik meg a költést a fekete gólyák, mint az utóbbi években bármikor" – hangsúlyozzák.

 A fekete gólya élőhelyéért küzdenek a nemzeti parkok

 A madárfaj élőhelyének megőrzéséért országszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a nemzeti parkok munkatársai. Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park 195 hektáron állította helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit. Ennek köszönhetően újjáéledhet itt is a vadvízi világ, és megmenekülhet többek között ez a madárfaj is.

forrás:

https://lelepo.hu/fekete-golya-gemenc/?fbclid=IwAR14bRaFujRRsHuGULhHX-G2VeuumWfVol7WEchKj8OiRxL2UAmz968OGjI