HÁBORÚ EURÓPÁBAN?

2023.04.02
 A fősodor nem nagyon ír róla, de Franciaországot hetek óta tömegtüntetések és blokádok sújtják Macron elnök vitatott nyugdíjreformja ellen. Csütörtökön franciák milliói vonultak az utcára.

 Országszerte zavargások és gyújtogatások voltak. Nagy tűz ütött ki a bordeaux-i városháza előtt. A rendőrséget azzal vádolják, hogy túlzottan keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben. A rohamrendőrök a tüntetők csoportjait bezárták, ami törvénytelen.

 Az emberi jogi szervezetek aggódnak az önkényes vagy megelőző letartóztatások és a túlzott erőszak miatt. Újságírókat is letartóztatott, bántalmazott és megfélemlített a rendőrség.

 Keddre újabb országos sztrájkot és tiltakozást hirdettek. Macron elnök egy televíziós interjúban a tüntetéseket a Capitolium 2021-es "antidemokratikus megrohamozásához" hasonlította. A szakszervezetek ezt az összehasonlítást provokációnak tartják.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy "az ultrabaloldaliak és a baloldali szélsőségesek Sainte-Soline-ban rendkívül erőszakosak a rendőreinkkel szemben. Leírhatatlan, elviselhetetlen. Ezt senki sem tűrheti el". 

 A pénzügyi szakértő Ab Flipse így válaszolt:

 Európában háború van. Ez a háború Franciaországban kezdődött. Az európaiak 96 százaléka még nem tudja, mire számíthat...

 A fősodor nem nagyon ír róla, de Franciaországot hetek óta tömegtüntetések és blokádok sújtják Macron elnök vitatott nyugdíjreformja ellen. Csütörtökön franciák milliói vonultak az utcára. Az emberi jogi szervezetek aggódnak az önkényes vagy megelőző letartóztatások és a túlzott erőszak miatt. Újságírókat is letartóztatott, bántalmazott és megfélemlített a rendőrség.

https://youtu.be/3yVhGzEVuHw