EGY KIRÁLYI CSILLAG KÜLÖNLEGES EGYÜTTÁLLÁSA VÁRHATÓ PÉNTEK ÉJSZAKA

2024.04.26

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal, írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye nyomán.

Pénteken 23:00 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió legfényesebb csillagával, az 1 magnitúdós vörös szuperóriással, az Antares csillaggal. Budapesten az Antares csillag 23:00 órakor kel délkeleten, a 91 százalékos fázisú, közel telihold pedig bő 5 perc múlva követi majd.

A különleges holdkelte megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges. Ilyen észlelőhelyen egy egyszerű kézitávcsővel is különleges látványt nyújt majd a szivárvány minden színében csillogó horizontközeli Antares, és a vöröses színű, légköri fénytörés által összelapított holdkorong közelsége.

A páros éjfél környékén már szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz.

Az együttállás érdekessége, hogy míg Magyarországról csak egy szoros közelítésnek látszik, addig a Föld keletibb vidékein a Hold el is takarja majd az Antarest. Érdemes hozzátenni, hogy az Antarest vöröses színe miatt gyakran összetévesztik a Mars bolygóval, innen görög eredetű neve is: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars.

Az Antares a látóhatár közelében mindenféle más színekben is pislákolhat, ez azonban a földi légkör fénytörő hatása miatt látszik csak ilyennek. Az égitest asztrofizikai szempontból is különleges: hatalmas méretű vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Nap 800-szorosa.

Az Antares (α Scorpii) a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, szuperóriás. Nevét onnan kapta, hogy vöröses színével a Mars (görögül Arész) riválisa - M2Iab színképtípusú. Abszolút fényessége -5,28 magnitúdó körüli; kb. 600 fényévnyi távolságra van, a tizennegyedik legfényesebb csillag az éjszakai égbolton.

Az Antares mitológiája

Az ókori Mezopotámiában több néven is ismerték: "Cinóbervörös csillag", "A magokon uralkodó", "A föld és ég madara", Dar Lugal ("a villámlás ura"). Az ókori Egyiptomban Szelk, egy hüllőistennő csillaga volt. Az ókori Kínában ismert nevei: "A tűzcsillag", "A nagy tűz".[5] A maori nép Új-Zélandon Rehuának hívta, a csillagok urának.

Antares, a Skorpió szíve

Ez a csillag a Skorpió szíve, és az égbolt egyik nagy csillaga. Perzsia királycsillaga és a Nyugat Őrzőjeként ismerték. A perzsák számára ez a csillag volt a halottak istene, Yima. Az egyiptomiak számára a nyugat a halottak országa is volt, mert nyugaton megy le a Nap, ott hal el a fény. Az egyiptomi halottak könyvében a lelkek nyugat felé utazva kezdik útjukat a túlvilágra.

Királyi csillagként az Antares nagy sikereket kínál, akár világi, akár egyéb módon. Ez azonban azt is jelzi, hogy az adott személy okozhatja saját veszteségét is. Ennek a csillagnak a természetes vágya, hogy sikert hozzon egy tisztító halálközeli élményen keresztül, arra késztetheti az embert, hogy ezt az intenzitást keresse még akkor is, ha erre nincs szükség.

A Merkúrral kapcsolódó Antares két példája a gyilkossági rejtélyek írója, Agatha Christie és Dél-Afrika miniszterelnöke, Nelson Mandela. Mindkét születési képletben a Merkúr az Antares emelkedésével kulminált. Előbbi Antares energiáját fejezte ki azzal, hogy a gyilkosságok és a rögeszmés nyomozás világáról írt, míg az utóbbi arra használta ezt az energiát, hogy a hatalmas csapások ellenére egész Dél-Afrika szabadságának vízióját tartsa fenn.

Antares a születési képletben

Egy erős csillag, jelenléte a születési képletben azt sugallja, hogy szándékosan vagy akaratlanul a szülött a szélsőségekbe fog esni. A sikert megtapasztalja, hiszen ez a királycsillagok egyike, de csak úgy, ha folyamatosan próbára teszi erőfeszítéseit és csiszolja azokat a tapasztalatok tüzén. Az Antaresszel érintkező bolygó jelzi, hogy ez az energia hogyan fog kifejeződni az életedben. A veszély az benne, hogy ha pusztán az izgalom kedvéért keresed a drámát, akkor elveszíthetsz mindent, amit eddig megszereztél.

Az Antares és a Hold együttállása drámaian felerősítheti a pozitív de a negatív energiákat is, így nagyon fontos hogy tudatosak legyünk az élethelyzetünkben amikor elér minket a világegyetem ezen erő ajándéka...