Szinte biztos hogy idén nagy múltú csapat búcsúzik az NBI.-ből

2023.02.26

Jelenleg három fővárosi csapat van az OTP Bank Liga utolsó három helyén, és könnyen elképzelhető, hogy közülük kerül ki a két kieső, de legalább az egyik élvonalban kezdi meg a 2023/24-es szezont.

Már túl vagyunk a labdarúgó OTP Bank Liga szezonjának a felén, az szinte biztosra vehető, a bajnoki címet zsinórban ötödször a tabellát a jelenleg 14 ponttal vezető Ferencváros hódítja el, a kiesők megtippelése azonban komoly fejtörést okozhat bárkinek - ismételten.

Jelenleg a Budapest Honvéd és a Vasas áll kiesőhelyen, de az Újpest, valamint a MOL Fehérvár és Mezőkövesd sem érezheti magát biztonságban. A 12 csapatos bajnokság sajátja, hogy szinte mindig sűrű a tabella második fele és óriási a harc a kiesés elkerülése érdekében.

Ez most sincs másképp: a második helyen álló Kecskemét pontszámban közelebb van a két kiesőjelölthöz, mint a listavezetőhöz.

Ha az MTK négy évvel ezelőtti teljesítményére gondolunk, amikor a 16. forduló után még a 4. helyen álltak 12 ponttal a veszélyzóna felett, majd a szezon végén mégis kiestek, akkor még a jelenleg ötödik Debrecen sem nyugodhat meg teljesen, hiszen mindössze hét pontra vannak a kiesőhelytől.

Ráadásul a 2022/23-as szezonban a mezőny talán minden eddiginél kiegyenlítettebb (a Fradit leszámítva, persze), hiszen a 12 csapatos élvonal 2015-ös bevezetése óta az angyalföldiek és kispestiek 17-17 pontja a legtöbb, amit 18 forduló alatt a két kiesőhelyen álló együttes gyűjtött. 

Az elmúlt hét szezont vizsgálva milyen arányban menekülnek meg vagy esnek ki a 18 forduló után vonal alatt álló csapatok?

egyszer volt példa arra, hogy mindkettő bennmaradt (2017/18: Haladás, Mezőkövesd).
kétszer esett ki pont az a kettő, mely a 18. forduló után is kiesőhelyen állt, pont a legutóbbi két idényben (2020/21: Budafok, DVTK; 2021/22: Gyirmót, MTK).
négy alkalommal búcsúzott az egyik és menekült meg a másik. Rossz előjel a Vasasra nézve, hogy mindegyik ilyen esetben a 12. helyen álló csapat esett ki és a 11. menekült meg, igaz, a mostaninál mindig nagyobb volt a különbség a két kiesőjelölt között.

Ehhez tegyük hozzá, hogy a fenti esetekben egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a 18 forduló után az utolsó három helyen álló csapatok mindegyike megmeneküljön a kieséstől. Tehát a múlt példáit tekintve jelentős esélye van annak, hogy lesz fővárosi kieső a mostani szezonban.

forrás: https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/02/10/szinte-biztosra-veheto-lesz-fovarosi-kieso-az-nb-i-bol-csak-az-a-kerdes-mennyi/