AZ ORVOS RECEPTJE

2024.02.19

Volt egyszer egy ember, aki beteg lett, és elment az orvoshoz. Az megvizsgálta, és gyógyszert írt fel neki. Az ember nagyon hitt az orvosában. Hazatérve egy gyönyörű szobrot és képet helyezett el az imahelyiségben az orvosról. Majd leült és így hódolt a képnek és a szobornak: háromszor leborult, virágokat és füstölőt ajánlott fel. Ezután elővette a receptet, melyet a doktor felírt neki, és ünnepélyesen felolvasta: "Két tabletta reggel! Két tabletta délben! Két tabletta este!"

És mindennap, egész életén át ismételgette a recept szavait, mivel nagyon bízott az orvosában. Ám ez nem segített rajta.

Az ember végül elhatározta, hogy visszamegy az orvoshoz, hogy többet megtudjon a receptről. Szaladt hát az orvoshoz, és megkérdezte: Miért írta fel nekem ezt a gyógyszert? Hogyan gyógyít ez meg engem?

Miután az orvos okos ember volt, elmagyarázta:

- Nos, nézze, ez az Ön betegsége, és ez a betegség oka. Ha beveszi a felírt gyógyszert, az megszünteti betegsége okát. Ha az okot megszüntetjük, a betegség magától elmúlik.

Az ember azt gondolta: "Nahát, ez csodálatos! Az én orvosom olyan okos! A receptjei olyan hatásosak!" Majd hazament, és elkezdett vitatkozni a szomszédaival és ismerőseivel, azt állítva: "Az én orvosom a legjobb! A többi orvos nem ér semmit!" De mit nyert ezzel az érveléssel? Egész életében folytathatja ezt a harcot, de semmire sem megy vele. Csak akkor szabadulhat meg a szenvedéstől, a betegségtől, ha beveszi a gyógyszert. Csak így segíthet rajta az orvosság.

Minden megvilágosodott személy olyan, mint egy orvos. Együttérzésből receptet ad az embereknek arra, hogyan szabaduljanak meg a szenvedéstől. Az emberek vakon hisznek benne, a receptből bálványt hoznak létre, és elkezdenek harcolni a többi szektával, azt hangoztatva, hogy az ő vallás- alapítójuk tanítása magasabb rendű. Senki sem törődik a tanítás gyakorlásával, nem veszik be a felírt orvosságot, hogy kigyógyuljanak a betegségből.

Az orvosban bízni hasznos, ha ez arra bátorít bennünket, hogy megfogadjuk a tanácsát. Szintén hasznos megértenünk a gyógyszer hatásmódját, ha utána be is vesszük azt. De anélkül, hogy bevennénk a gyógyszert, nem gyógyulhatunk ki a betegségből. Nekünk magunknak kell bevennünk az orvosságot.

Részlet WILLIAM HART "AZ ÉLET MŰVÉSZETE" című könyvéből...