AZ EMBEREKHEZ HASONLÓAN BESZÉLGETNEK AZ ÁMBRÁSCETEK?

2024.05.14

 Az állat–ember kapcsolatában a leglényegesebb különbséget a nyelvhasználatban látja a mai tudományos elit nagy része. Azt hangoztatják, beszélő állat nincs! A néhány szót megtanuló papagáj sem beszél, mert az állatoknak nincs emberi értelemben vett nyelve, nyelvhasználata! Eddig tényként kezelték, hogy az ember beszél, az állatok nem beszélnek. De az élet és vele a világ halad és talán újabb tudományos dogma dőlhet meg.

Egy friss tanulmány alapján a nagy ámbráscetek az emberi beszédhez hasonló módon tudják szabályozni a kattogásukat – írja a The Independent. A faj köztudottan igen társas, a példányok egymással ritmikus kattogásokkal kommunikálnak, amelyeket a kutatók kódáknak neveznek.

Az ámbráscetek kommunikációja az egyik leghangosabb az óceánban, a példányok hangja akár több ezer kilométerre el eljuthat. Kattogásukról nem sokat tudni, korábbi vizsgálatok mindenesetre kimutatták, hogy az állatok a kódákat identitásuk közlésére használják, és hogy minden klánnak saját, egyedi akcentusa van.

A friss eredmények alapján az ámbráscetek kommunikációja összetettebb, mint korábban gondolták.

A szakértők szerint a jelentős kombinatorikus hangrendszerek rendkívül ritkák a természetben, a friss adatok viszont azt bizonyítják, hogy nem korlátozódnak az emberre.

Pratyusha Sharma, a Massachusetts Institute of Technology PhD-hallgatója és a csapat tagja elmondta, hogy az állatok hangja kontextuális variációval bír, azaz a hangok egyes jellemzői csak tágabb kontextusban válnak nyilvánvalóvá, hasonlóan az emberi beszéd hangszínéhez. Az emberek is kombinálják a hangokat, hogy szavakat alkossanak, az ámbráscetek pedig a ritmus, a tempó, a rubato (az időtartam változása) és az extra kattintások (úgynevezett díszítések) segítségével szabályozzák a kattintásaikat, hogy kódákat alkossanak, amelyeket aztán összekapcsolhatnak.

Sharma és kollégái a Dominica Sperm Whale Project adatait elemezte. A csapat mintegy 60 kelet-karibi egyed hangját vizsgálta meg, az érintett példányok Dominika, a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Guadeloupe partjainak közelében élnek.

A kutatók az információk alapján létrehozták az ámbráscetek fonetikus ábécéjét. "Bár sok kóda kommunikációs funkciója továbbra is nyitott kérdés marad, eredményeink azt mutatják, hogy az ámbráscet kommunikációs rendszere elvileg képes a lehetséges jelentések nagy terét reprezentálni, hasonló mechanizmusok segítségével, mint amilyeneket az emberi hangképzési és reprezentációs rendszerek (például beszéd, szöveg, Morse-kód és zenei notáció) alkalmaznak" – írták a kutatók tanulmányukban.

forrás: https://24.hu/tudomany/2024/05/13/ambrascetek-kommunikacioja-hangja-abece/