AZ ÉLET DEFINÍCIÓJA

2023.08.28

 Valahol nagyon furcsa, de az életnek mai napig nincs a modern tudomány által egységesen elfogadott definíciója! Pedig ahhoz hogy az életet mint szellemi folyamatot megértsük, nagyon fontos pontosan definiálni. Tegyük fel a kérdést: Mi a különbség az élő és az élettelen anyag között?

Az élő és az élettelen anyag között a legszembetűnőbb alapvető különbség, a problémák halmaza, amit az élőlénynek meg kell oldania, az élettelen anyag ehhez képest problémamentes létéhez képest!

Táplálkozás, szaporodás, fejlődés. Ezek az élet alapvető problémái, amiket az élőlény ha nem tud megoldani, előbb utóbb maga is élettelen anyaggá válik!

A táplálkozás az egyén, a szaporodás, a faj fenntartásához kapcsolódik, a fejlődés pedig egy furcsa anomáliaként, a problémák egyre hatékonyabb megoldásából következve, átjárja az egész rendszert!

Ha innen nézzük, az élet alapvetően egy problémahalmaz. Az életet működtető erő, pedig a problémamegoldó készség!

Mert ha a kérdés az:

– Meddig kell várni, hogy megoldódjanak a problémáim?

– Ha csak vársz, akkor sokat!

Mert az élettelen anyag látszólag időmilliomos! Az élőlény, viszont ha vesztegeti az idejét, abba belepusztul!

Így az élet tulajdonképpen egy lehetőség! Hogy megéld és használd a veled született problémamegoldó készséget! Évmilliárdok óta, ez az evolúció lényege!

Persze ha a három alap problémát sikeresen megoldjuk, jöhet még ezer másik, hiszen a három síkon:

A táplálkozás, az anyag síkján belépnek az igények!

A szaporodás, vagyis a lélek síkján belépnek a vágyak!

A fejlődés, vagyis a szellem síkján megjelennek a tervek!

Ráadásul mind a három sík árnyaltsága határtalannak tűnik! Ezért az élet lehet bárkinek bármi, tetszése, fejlettsége, és az élethez való kapcsolódásának a minősége szerint...

Juhász Zsolt