AZ ÉLET DEFINÍCIÓJA

2023.03.22

 Mint már oly sokan az emberiség történelmében, a materialista tudósok is feltették a kérdést: Vajon mi az élet? ‒ De hiába fedték fel a kvantum kristályok, a sötét anyag, vagy az univerzum elemi építőköveinek titkát, ezt a látszólag egyszerű kérdést mégsem tudják megválaszolni. Így a mai napig nincs az életnek a modern tudomány által egységesen elfogadott definíciója!

 Ha egy gyereket kérdezünk, valószínűleg azt válaszolja, hogy az él ami magától mozog. Hiszen mindenki látja, ami él, az tud valamit amire az élettelen anyag képtelen. A növényeknél ez az önálló mozgásra való hajlam, a növekedés, a többi élőlénynél a konkrét szabad akarat hajtotta helyváltoztatás.

 Ugyanakkor az élet sokkal több is ennél, hiszen az első sejt osztódásától, egy fa, egy tehén, vagy az ember létrejöttéig, egy hihetetlenül összetett problémahalmazt kellett megoldani, közös nevezőre hozni! Mert az életben az önálló mozgásra való hajlam csak eszköz! A mozgás célja, az élettel járó problémák megoldása az élet fenntartásának és fejlődésének érdekében!

 Ahogy a növények az életet adó fény felé növekednek, úgy indul el minden élőlény az őt tápláló dolgok felé, ami egy olyan összetett lénynél mint az ember, már akár szellemi táplálék is lehet.

 Mert az életet nevelni, táplálni kell különben elsorvad és élettelenné válik, s ez mutatja meg az élet valódi célját! Mert amit jól nevelnek és táplálnak az fejlődésnek indul! S itt tanulni, tapasztalatot szerezni és fejlődni akar minden élőlény. A küzdelem is jelen van, de az is csak eszköz! A szent cél a fejlődés szolgálatában.

 Tehát az élet definíciója ennyi: Az élet egy olyan folyamat, amit nevelni, táplálni, alakítani kell, hogy be tudja teljesíteni a célját, hogy fejlődjön, tökéletesedjen! Mert ha ez nincs meg, az élet folyamatosan gondoskodik róla hogy érezd, hogy valami nincs rendben, valami hiányzik!

 Hidd el, nem azért vagyunk itt hogy ugyanazokat a dolgokat ismételjük évtizedekig, amik már tegnap, vagy tegnapelőtt is boldogtalanná tettek…

Juhász Zsolt