AZ ANYATERMÉSZET INTELLIGENCIÁJA ÚJRA AZ AGYALÁGYULT EMBERISÉG SEGÍTSÉGÉRE SIET

2024.06.12

A hatalmas intelligenciájára oly büszke emberiség, képtelen kezelni a saját kártékonyságát! Ezzel szemben az anyatermészet, sokak szerint nem létező intelligenciája az egyetlen, ami képes kisegíteni a gyengeelméjű emberiséget a bajban, amit az ember pénzéhsége és nemtörődömsége karöltve okoz.

S hogy mi az ANYATERMÉSZET boszorkánykonyhájának a legújabb vívmánya, ami talán segít minden idők legnagyobb ember okozta katasztrófájának az elkerülésében?

Az hogy: MŰANYAGOT LEBONTANI KÉPES GOMBÁT TALÁLTAK AZ ÓCEÁNBAN!

Műanyagszemét szigetek mai mérete és elhelyezkedése a Csendes óceánon
Műanyagszemét szigetek mai mérete és elhelyezkedése a Csendes óceánon

Néhány évtizede még egyet sem, de ma már, sok baktériumot és néhány műanyagot fogyasztó gombát ismerünk. Mivel az újrahasznosítás enyhén szólva sem igazán hatékony, csak ezek segíthetnek a környezet megvédésében, megmentésében.

Ami a legújabb jó hír, hogy polietilén lebontására szakosodott gombát fedeztek fel a holland Királyi Tengerkutató Intézet, a NIOZ tengerbiológusai. A Parengyodontium album kedvenc tápláléka az UV-sugárzás által enyhén megpirított műanyag, amelyen mikrobákkal együtt vékony réteget képez.

A gombát a Csendes-óceán északi részén található szemétfoltból származó mintákat elemezve azonosították. A vizsgálatok során szénizotópokkal dúsított speciális laboratóriumi műanyagon tenyésztették őket, így megfigyelhetővé vált, hogy az izotóppal jelölt szénatomok a tápláléklánc más szintjeire is eljutottak.

A kutatás során pontosan mérhető volt a polietilén lebontásának viszonylag lassú sebessége is. A gombák a műanyag mintegy 0,044 százalékát fogyasztották el naponta.

műanyagot lebontó gomba
műanyagot lebontó gomba

A méréseink azt mutatják, hogy a gomba nem igazán használja fel a polietilénből származó szenet. A P. album által elfogyasztott polietilén túlnyomó részét a gomba szén-dioxidként bocsátja ki

– mutatott rá Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa, aki szerint a lebontás nem jár több szén-dioxid-kibocsátással, mint az emberi légzés.

Vaksmaa kiemelte, hogy az ultraviola fény szerepe kulcsfontosságú, mert a gombák csak azokat a műanyagokat tudják lebontani, amik legalább egy rövid ideig a felszín közelében, a napfényen tartózkodtak. A kutató szerint a tenger mélyebb rétegeiben élhetnek más gombafajok, amelyek a műanyagokat ultraviola fény nélkül is képesek lebontani.

Az óceánokba kerülő műanyagok körkörös örvényekbe kerülve csapdába esnek és felgyülemlenek. A hat legnagyobb örvény egyikében, az északi szubtrópusi csendes-óceáni örvényben jelenleg 80 millió kiló műanyaghulladék kavarog. Ezt ráadásul

NEM LEHET CSAK ÚGY ELTÁVOLÍTANI,

az, aki vonóhálóval esne neki, hatalmas károkat okozna a tengeri élővilágnak is.

Jelenleg csak négy, műanyagot lebontó gombafajt ismerünk, és több száz plasztikevő baktériumot. Az emberiség szorgalmasan termeli a műanyagot: jelenleg évi 400 milliárd kiló műanyagot állítunk elő, 2060-ra várhatóan háromszor ennyit. Az újrahasznosítás megoldása nélkül a soha le nem bomló anyagokat is lebontó élőlények felfedezése, működésük és lebontó enzimeik megismerése a környezeti katasztrófa elkerülésének egyetlen módja.

forrás: https://interestingengineering.com/science/plastic-munching-marine-fungus-found-in-great-pacific-garbage-patch