A TUDOMÁNY LEGÚJABB VÍVMÁNYA - TUDATOS AZ EGÉSZ ÉLŐVILÁG?

2024.05.08

Az emberiség egy része, gyalázatosan bánik az állatokkal azzal az indokkal, mert nem tartja őket tudatos lénynek. A vallások és magukat tudósnak valló emberek is sok éven át táplálták ezt a tévhitet, ami hivatalosan is teljesen megdőlhet végre.

Évtizedek óta tanulmányozzák a főemlősök gyógyítási szokásait, és most végre valóban van is bizonyíték arra, távoli rokonaink igencsak tudatosak. Egy Rakus névre hallgató orangután Indonéziában, egy védett területen, hímháborúban sérült le súlyosan, de arcsebét egy helyi gyógynövénnyel gyógyította.

A Scientific Reportsban olvasható a tanulmány, ami az orangutánok csodás találékonyságáról szól. Az indonéz Gunung Leuser Nemzeti Parkban körülbelül 150 emberszabású majom él, 1994 óta követik figyelemmel viselkedésüket és szokásaikat az etológusok. Nemrég történt felfedezésüket publikálták most, miszerint az egyik hím orangután, a Rakus névre keresztelt egyed, megrágott egy Akar Kuningnak (Fibraurea tinctoria) nevezett gyógynövényt és a nedvével bekente arcsérülését. Ezt a nyílt sebet egy néhány nappal korábbi harcban szerezte.

Harcban sérült le az orangután, gyógynövényes sebkezelést adott magának

Egy Rakus nevű hím szumátrai orangután a jobb szeme alatti arcon lévő sebbel látható a Suaq Balimbing kutatóhelyen egy védett esőerdei területen Indonéziában két nappal azelőtt, hogy az orangután gyógynövénnyel önkezelést végzett a sebre ezen a 2022. június 23-án készült képen

Egy Rakus nevű hím szumátrai orangután a jobb szeme alatti arcon lévő sebbel látható a Suaq Balimbing kutatóhelyen egy védett esőerdei területen Indonéziában két nappal azelőtt, hogy az orangután gyógynövénnyel önkezelést végzett a sebre ezen a 2022. június 23-án készült képen

Fotó: Armas/Max Planck Institute of An / Reuters

QP | Quality Placement

A Fibraurea tinctoria egy Dél-Ázsiában őshonos virágos növény, ami India és a Fülöp-szigetek közötti nedves trópusi területeken nő. A helyiek gyakran használják orvosságként antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Isabelle Laumer, a német Max Planck Etológia Intézet biológusa elmondta, hogy az állat csak az arcsebét kezelte a növénnyel, és ezt többször is megismételte, úgyhogy a dolog szándékos, tudatos volt. Ráadásul használt is, a seb nem fertőződött el, a gyulladás lelohadt.

Más is kommentálta a megdöbbentő esetet. Michael Huffman, a japán Nagasaki Egyetem zoológusa, a főemlősök öngyógyítási szokásainak tanulmányozója azt mondta, ez volt az első eset, ami a növény kémiai tulajdonságairól és a kezelésről is részletesen szól. A felfedezés egyébként az állatok tudatosságán és intelligenciáján kívül arra is rávilágít, milyen sokban hasonlítanak ránk, ezért érdemes jobban odafigyelni a védelmükre.

forrás: https://index.hu/tudomany/2024/05/04/orangutan-gyogyitas-foemlos-kutatas-tudatossag/