A TERMÉSZET INTELLIGENSEBB MINT AZ EMBER?

2023.04.18

  Van egy biomimetika nevű tudomány, ami az élőlények "mérnöki célú" tanulmányozásával foglalkozik. – Ez a tudományág azért furcsa és tudathasadásos, mert a materialista tudomány az egyik oldalon nem hajlandó elismerni hogy rajta kívül létezik tudatosság a földön, a másik oldalról viszont létrehoz egy egész tudományágat ennek a tudatosságnak a tanulmányozására, sőt, gyakorlati hasznosítására. – Csak azt nem tudom a szerzői jogokat kinek utalják az így létrehozott szabadalmak után?

A biomimetika egyik csúcsteljesítménye volt, amikor észrevették, hogy a logikus gondolkodásra elvileg képtelen, szabad szemmel szinte láthatatlan méretű aggyal rendelkező állatok, csodaszámba menő technikai megoldásokat alkalmaznak egy nyilvánvaló, de előttünk emberek előtt ma még ismeretlen intelligencia segítségével. Ez az intelligencia főhajtásra kényszerítette az ezzel foglalkozó mérnököket, akik példaként, elkezdtek épületgépészetet tanulni egy hangyafajtól?!?! Végül nem csak tanultak, de a tanultakat egyből a gyakorlatban is alkalmazták.

Így lett a Zimbabwei Hararében lévő Eastgate Centre a modern zöld-építészet egyik megvalósult csodája! Ráadásul az elkészült épület nem egy béna sufni, vagy raktár, hanem egy hatalmas luxusszálloda.

Az elkészült épület Afrikában van, egy olyan helyen, ahol a hőmérséklet ingadozás néha olyan nagy, hogy nappal hűteni kell, éjszaka viszont fűteni. A szóban forgó épületnek még sincs hagyományos légkondicionálása, se fűtése, a hőmérséklet benne mégis egész évben kellemes – ugyanakkor az energiafogyasztása minimális. – Hogyan sikerült létrehozni ezt a modern ember számára kitalált, hamisítatlan varázslatot?

Úgy hogy az épületet tervezése előtt évekig tanulmányozták a termeszvárak felépítését. A Zimbabwében élő termeszek, elég feltűnő, óriási várakat építenek. A méretükhöz képest akkorákat, mint az ember méretéhez képest egy igazi felhőkarcoló. A termeszek felhőkarcolói amúgy több funkciósak. Tehát nem csak azért építik őket hogy ezekben éljenek, hanem azért is, mert gazdasági tevékenységet is folytatnak bennük – itt termesztik fő táplálékukat, egy bizonyos fajta gombát. Hogy ez a gomba termőre forduljon, a hőmérsékletet pontosan 30 Celsius-fokon kell tartani, miközben a kinti hőmérséklet 2 Celsius-fok (éjszaka) és 40 Celsius-fok (nappal) között ingadozik.

A termeszeknek valahogy sikerült olyan nyitható és zárható, hűtő- és fűtőkürtőkkel felszerelt várat építeniük és üzemeltetniük, amelyben pont a kívánt hőmérséklet uralkodik. Az emberek ennek a konstrukciónak a "szabadalmát" vették át, és ez alapján tervezték meg a betonból épített Eastgate Centre-t. Az építőknek a termeszek segítségével, sikerült a légkondicionálására fordított költséget egy hasonló nagyságú épület költségeinek a tíz százalékára csökkenteni. – Ha elgondolkodunk azon, hogy egy átlagember olyan tizenhat évet tanul mire építész lesz, egy dolgozó hangya életciklusát viszont hat hónap és két év közé teszi a mai tudomány… Vajon a hangya mikor és meddig tanulta ennek a hihetetlen technikának a létrehozását, alkalmazását és működtetését?

De más példát mondok: Ha azok az emberek akik Eastgate Centre-t építették, működtetik, hirtelen elköltöznének a környékről; kik és hogyan üzemeltetnék tovább az épületet? Ki építene helyette másikat? Egy hangya ennyivel intelligensebb lenne mint az ember? – Ráadásul csak egy pillanatra, gondoljunk bele abba a tökéletes racionalitásba, amit a hangya képvisel az emberrel szemben. Hiszen a hangya nem csak egy épületet emel ahol alszik, nem ázik, és ha kicsit több pénze van akkor jöhet a jó dizájn, – hanem felépíti a számára tökéletes életteret, ahol a természettel harmóniában élhet.

Ugyanakkor mi szab határt a hangya intelligenciájának? Mi vagy ki mondja meg neki, hogy a zsenialitását nem használhatja másra, csak arra hogy megteremtse az otthona tökéletesnek tűnő egyensúlyát? Vajon megismerhető az a tudatosság ami vezérli ezeket a zsenialitásuk mögött amúgy egyszerűnek tűnő lényeket?

Részlet a "MAGYAR NYELV MINT ÚTIKÖNYV AZ ÉLET NEVŰ TÚRÁHOZ II." című könyvből…

https://magyar-nyelv.webnode.hu/

Jobb oldalon a termeszek mesterműve, bal oldalon az erről mintázott szálloda.
Jobb oldalon a termeszek mesterműve, bal oldalon az erről mintázott szálloda.