A MEGTAGADOTT NAG-HAMMADI-GNOSZTIKUS-EVANGELIUMOK I. rész

2023.03.28

  Azt mondják, hogy aki tanulni akar, az mindenhol és mindenből tud tanulni. Aki meg nem akar, azt akár agyon is ütheted, akkor is csak az érzékeinek a kielégítése tudja mozgásra bírni. Így az emberiség már ennél a pontnál két táborra szakad. 

 - S hogy mi vár az egyik és mi a másik-féle emberre?

 - Nos a Nag-Hammadi-gnosztikus-evangeliumok igen érdekes és tanulságos választ fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

 Ezen oldalakon elkezdünk egy sorozat idézetet közölni ezekből a tanításokból, mert többen azt érezzük, hogy a mai ember is tanulhat a bölcsességükből...

 Triszmegisztosz: A tanulás és a dolgok ismerete, valójában a szenvedély gyógyítására való. Ezért a tanulás nem más, mint a tudás gyermeke. Ha azonban nemtörődömség van, nincs tanulási vágy az ember lelkében, akkor az olthatatlan szenvedélyek felkorbácsolódnak az ember lelkében.

 De a szenvedélyek gyermeke, sajnos a fájdalom. A fájdalom ráadásul felemészti a lelket. Ez pedig olyan gonosszá teszi az embert aki fél és bűzt áraszt.

 De mindennek nem Isten az oka, hiszen Ő tudást és ismereteket küldött az embereknek...

 Isten megalkotta az embert aki akkor közvetlenül az istenek után következett, így egy idő után, kiragadta őt az anyag birodalmából. Mivel az ember teremtésekor anyagot is felhasznált az anyagban pedig benne van szenvedély, ami folyamatosan átáramlanak a testen. Emiatt az élő teremtmény nem képes más módon létezni.

 Így elkerülhetetlen, hogy az értelmetlen vágyak, melyek ártalmasak, benne éljenek. Az istenek számára, akik a tiszta anyagból jöttek létre, nincs szükség tudományra és ismeretekre. Az istenek halhatatlansága a tudás és a tudomány, mivel a tiszta anyagból jöttek létre. Ez (a halhatatlanság) biztosítja számukra a tudásban és a tudományban elfoglalt helyüket. Szükségképpen az Isten határt állított fel az ember számára; a tudomány és a tudás megismerésére rendelte.

 - Triszmegisztosz, egyetértek hozzám intézett (szavaiddal). És elhiszem neked, amit mondasz. Azonban teljesen megdöbbentő számomra ez a beszélgetés. És arra az álláspontra jutottam, az ember áldott, mert ilyen hatalom birtokában van."

Részlet A NAG-HAMMADI-GNOSZTIKUS-EVANGELIUMOKBÓL