A KIS BUDDHA - HATÁSA A NYUGATI KULTÚRÁRA

2023.08.15

"Az élet legfontosabb dolgairól semmit sem tudunk. Azt sem tudjuk, miért születünk meg, és van-e értelme."

 A kilencvenes években készült nagy költségvetésű filmben, ez egy szokatlan mondat volt. De valljuk be a nyugati civilizáció fősodra egy tapodtat sem haladt előre azóta sem ebben az ügyben.

 Pedig ezek azok a kérdések amik ezt a filmet hallhatatlanná tették, az akkor készült, csak a pillanatra ható élményekkel szemben. Hiszen nincs annál fontosabb dolog, mint hogy helyes célt és értelmet adjunk az életünknek.

 Ahogy Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmrendező és az akkor még nem túl ismert Keanu Reeves a főszereplő karrierjében mérföldkő volt A kis Buddha című film. Bertolucci például a felvételek után úgy nyilatkozott, hogy önzetlenebbé vált, és vigyázott arra, ne kerekedjen felül korábbi, sokszor durva énje. Ugyanakkor a főszereplő, Keanu Reeves is arról beszélt, hogy más emberré vált a szerep hatására, mert megérintette a buddhizmus lelkisége.

Keanu Reeves mint Buddha
Keanu Reeves mint Buddha

  A kis Buddha története Bhutánban egy kolostorban kezdődik, ahol a láma a tanoncoknak az erőszaknélküliségről beszél. Az állatok megölése ellen szól, egy szép történetet mond el a fiúknak. Ma már nem számít újdonságként a karma kifejezés, a tettek visszahatásának körülményei, de a kilencvenes évek elején még kevesen hallottak ezekről a dolgokról. A film egyébként párhuzamos történetben mutatja be Buddha életét és körvonalakban a Tibeti Buddhizmus működését.

 Keanu Reeves egyébként ezzel a filmmel lett milliók kedvence, s a forgatás során Dzongsar a film Tibeti szerzetes-szakértőjének a hatására a buddhizmus felé fordult. Ha innen nézzük, ez a film szó szerint megágyazott egy másik sokkal nagyobb hatású filmnek, a Mátrix-nak. Amiben Reeves a film kulcsfigurájaként felejthetetlen alakítást nyújtott, a film pedig egy modern sci-fi keretei között mutatja be a keleti tanítások lényegét, néha szó szerint használva idézeteket, a szereplők szájába adva az ősi védikus tanokból.

 Buddhát egyébként a hindu teológia is elismeri, Visnu kilencedik avatárjaként, isteni megjelenéseként tartják számon...