A KECSKEMÉTI MERCEDES-GYÁRBAN HUMANOID ROBOTOK ÁLLTAK MUNKÁBA

2024.04.01

 Az autógyártó az Apportik gépét teszteli, hogy képesek-e az alkatrészeket a gyártósorokhoz szállítani, ezzel támogatva az emberi munkaerőt. A teszt a magyarországi, kecskeméti gyárban zajlik.

A monoton, fizikailag megterhelő munkafolyamatokat kiváltására ban szükség a robotokra – írja a Világgazdaság. A kísérletben az Apportik robotikai cég Apollo névre keresztelt humanoid robotját állítják munkába.

Ez egy 160 kilogrammos, két lábú, humanoid robot, amelyet úgy terveztek, hogy részt vegyen az üzemi gyártásban. Azt nem tudni, hogy hány Apollo állt munkába Kecskeméten.

Az Apportik közölte, hogy a Mercedes gyárában Apollónak jelenleg az a dolga, hogy az alkatrészeket a gyártósorokhoz vigye az ott dolgozó munkásoknak. A robotot azért is lenne fontos rendszeresíteni Kecskeméten, mert a Mercedes állítása szerint évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek a magyar üzemben.

Humanoid robotok a kecskeméti Mercedes gyárban

Ki kell tapasztalnunk a robotikában és az autógyártásban rejlő lehetőségeket. A munkaerőhiányt csökkenteni kell az alacsonyabb képzettséget igénylő munkafolyamatokban, hogy a dolgozóink a fontosabb feladatokra koncentrálhassanak – mondta a Mercedes gyártási vezetője, Jörg Burzer.

Az Apportik szerint a robotjaikkal úgy lehetne automatizálni a járműgyártást, hogy közben nem kellene átépíteni a már meglévő üzemeket.

A 160 kilogrammos Apollo majdnem 173 centiméter magas és nagyjából 25 kilogrammot képes megemelni. A robotot úgy tervezték meg, hogy a testfelépítése hasonlítson az emberére, illetve "kedves, barátságos" arcot adtak neki, hogy bizalmat keltsen a dolgozókban.

forrás: https://www.nyugat.hu/cikk/a_kecskemeti_mercedes_gyarban_humanoid_robotok?fbclid=IwAR0fO8husmH8Wg3TVsI9tGjPk80q4Y0Vbb4pX2ZjfvHXpS_E1Sihy8u9dyc