4000 ÉVES PIRAMIST TALÁLTÁK A SZTYEPPÉN

2023.08.17

A kormeghatározás alapján az építmény a bronzkorban készülhetett.

A kazahsztáni Eurázsiai Nemzeti Egyetem csapata egy piramisszerű struktúrát fedezett fel az ország keleti részén fekvő Kirikungir nevű lelőhelyen – számol be a Heritage Daily. A helyszín egy ősi sírkomplexum, amelynél 2014 óta hun és szkíta kori sírhalmok csoportjait tárták fel. A nyughelyeknél kerámiaedényeket, ételáldozatokat és bronzgyöngyöket is feltártak.

A régészek ezúttal egy hatszögletű piramisra utaló építményt fedeztek fel, a ami a régészek szerint a korai bronzkorból, időszámítás előtt 2000 körülről származik.

"A piramis nagy pontossággal épült, egy nagyon kifinomult és összetett építmény" – mondta Ulan Umitkalijev, az Eurázsiai Nemzeti Egyetem munkatársa.

A kutatók szerint a struktúra hatszög alakú, és mind a hat oldala 12,8 méter hosszú. A belső térben számos kör alakú elem fekszik, a külső falakon pedig állatok, főként lovak ábrázolásai láthatóak.

Az ásatások során kerámiákat, arany fülbevalókat és különböző ékszereket is feltártak. Az építmény körül több lócsontot is találtak, ami arra utal, hogy a környék valaha szent hely lehetett, ahol áldozatot mutattak be, ami az eurázsiai sztyeppén élő népek számára, Hunok, Szkíták, kiemelt jelentőségű volt.

Várjuk a feltárásról a további híreket...