KISS MANYI - EGY NAGY SZÍNÉSZNŐ BOLDOGTALANSÁGA

2023.04.06

 A legendás színésznő a történelem talán legsötétebb időszakában élt, ami a magánéletén is meglátszott.

Színésznőnek született, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tehetsége már kiskorában megmutatkozott. Mindössze hétéves volt, amikor először fellépett, középiskolai évei után színiiskolát végzett, hogy azután a húszas években hol Kolozsváron, hol Miskolcon, hol Szegeden szórakoztassa a színházba járó közönséget. Aztán 18 éves korában megismerkedett a híres olasz bűvészcsaládból származó Alfredo Uferinivel, akibe szerelmes lett, össze is házasodtak, a férfi miatt pedig végül még a színpadnak is hátat fordított. Manyi házassága miatt csatlakozott férje családjához, artistaként dolgozott tovább, ami sokáig azt jelentette, hogy ő volt az élő ágyúgolyó. Hosszú éveken át együtt járták Európát, de a színésznő érezte: ez a világ nem neki való, hiszen a közönség éljenzése nem neki szól, hanem a látványos show-nak. Az elmondások szerint Manyi egy amerikai turné előtt döntött úgy, elhagyja a csapatot, vele együtt olasz férjét is, bár a házasság sem állhatott túl szilárd lábakon, ha jobbnak látta hazaköltözni Magyarországra.

 1934-től ismét Budapesten játszott, ahol hamarosan ismét rátalált a szerelem Gróf Károlyi István személyében. Csakhogy akkoriban még fontos volt a származás, és míg a férfi vagyonos arisztokrata családból származott, addig a színésznő egy egyszerű erdélyi család gyermeke volt. Eleinte titkolni kényszerültek a kapcsolatukat, ám érzéseiknek nem tudtak gátat szabni. Olyannyira komolyan gondolták a viszonyukat, hogy felmerült a házasság gondolata is. Kiss Manyi részéről egészen biztosan, de Károlyi István sem zárkózott el tőle. A menyegzőnek végül a férfi anyja tett keresztbe, aki közölte fiával: rangosabb feleséget keressen. Károlyi nem mert ellentmondani az anyjának, így megszakította a kapcsolatot Manyival, és elvett egy másik nőt. Ugyanakkor a szerelemnek nem lehet parancsolni, így nősülés ide vagy oda, Károlyi és a színésznő ezután is összejártak – persze csak titokban. A színésznő szíve azonban összetört, nyilván nem a szerető szerepében kívánta leélni az életét.

 A második világháború aztán mindent felülírt. Manyi 1942-ben és 1943-ban többször énekelt a fronton állomásozó katonáknak. Itt ismerkedett meg Bakonyi Jánossal, bár egy időre a háború miatt a kapcsolatuk megszakadt. Amikor véget értek a borzalmak, az egykori katona megjelent a színésznő ajtajában, és onnantól kezdve életük végéig együtt maradtak. De ez a kapcsolat sem volt túlságosan harmonikus: mivel Bakonyi Horthy katonája volt, a színésznő eleinte titkolta a nyilvánosság előtt, hogy egy párt alkotnak. Mindenkinek azt mondta, a férfi csak a sofőrje és a kertésze. Bakonyi egyébként remekül főzött, és otthonukban is nagy segítségére volt a színésznőnek. Bár úgy tűnik, happy enddel zárult Kiss Manyi szerelmi élete, Bakonyival való kapcsolatában is felütötték fejüket a problémák. A férfi ugyanis rendkívül rosszul bánt a pénzzel, amitől a művésznő egyfolytában szorongott. A legnagyobb gond pedig mindenképp az volt, amiről a színésznő barátai később beszéltek: a színésznő egész életében a gróf Károlyi Istvánnal való beteljesületlen szerelmét gyászolta, mindig szomorúság öntötte el, ha csak a férfira gondolt. Bakonyi János, aki haláláig a színésznő párja volt, pedig minden igyekezete ellenére csupán egy pótlék volt, akivel Kiss Manyi megpróbált vigasztalódni. Igaz, a színésznő még a halála előtt, a halálos ágyához rendelt egy papot, aki összeadta őt és Bakonyit.

Ünnepelt színésznő volt, de pályatársaihoz képest rendkívül zárkózottan élt, magánéletét óvta a kíváncsi szemektől. De nemcsak a közönség előtt titkolózott, a kollégáit sem avatta be abba, hogy halálos beteg, ők is csak az utolsó napokban szereztek tudomást az állapotáról. Az utolsó szerepét már betegen játszotta, az előadások végén a kollégáiba kapaszkodott. Halála előtt, március 12-én, a 60. születésnapján komoly fájdalmai voltak, kollégáit pedig arra kérte, hogy vigyázzanak a hasára. Másnap befeküdt a kórházba, akkor még bízott abban, hogy egy műtéttel tudnak rajta segíteni, de sajnos nem így lett. Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért várt ilyen sokáig az operációval, Kiss Manyi pedig tőle szokatlan őszinteséggel elárulta, hogy mindenképp meg akarta csinálni Németh László Bodnárné című darabjának a premierelőadását… Bár megműtötték, a színésznő a beavatkozás után azonnal leolvasta az orvosok arcáról, hogy nagy a baj. Nem sokkal később, 1971. március 29-én örökre lehunyta a szemét. Hogy mennyire nem tudott a közvélemény betegségéről, jól mutatja: egyes lapok tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálról írtak, míg mások régóta tartó súlyos betegségről.