KASSAI LAJOS: FÉLTEM A NEMZETEKET A FELOLDÓDÁSTÓL

2024.02.29

A nemzetek által őrzött színek, ízek és attitűdök fognak elveszni, ha megszűnnek a nemzetállamok, s ezáltal az immunrendszerünk is gyengülni fog. A különböző kihívásokra sokféle választ adhatnak a nemzetek, s ezek közül biztosan lennének olyanok is, amelyek jó döntésnek bizonyulnának – véli Kassai Lajos lovasíjász mester, akit azért kértünk fel beszélgetésre, hogy megtudjuk, szerinte melyek a legfontosabb folyamatok a világban 2024 elején.

Kassai Lajos az emberiség öntudatra ébredését illetően erősen szkeptikus, ám ez nála inkább realizmus, semmint pesszimizmus. Úgy véli, pusztán a kulturális beágyazódottságunkból fakadó hiedelemrendszereink választanak szét bennünket.

A beszélgetésünkben magát ironikusan boomer nyugdíjas bácsinak nevező Kassai Lajos társadalmi missziójának tartja a kettészakítottság ellen küzdelmet, ezért mindig az együttműködés lehetőségét keresi. Több megértést vár például minden generációtól, s azt javasolja, a fiatalok gondolkodjanak el azon, szeretnének-e egy olyan társadalomban élni, amely az öregeket kitaszítja.

A legutóbb Dubajban, Kuvaitban és Malajziában járt mesterrel beszélgettünk továbbá

• az Adidas által gyártott hidzsábról,

• a német katonai páncélsisakokkal kimert pottyantós vécékről, s hogy melyik generációval legyünk haragban

• egymás elvarázslásáról és a kirakatemberek találkozásáról,

• az együttműködés lehetőségeiről és a kulturális mintázatokról

• az élethelyzetekből levont konzekvenciák utáni, hosszú időn át ható döntések következményeiről,

• az óriási munkaerőhiányról és annak pótlásáról,

• a becsontosodott, élettől elrugaszkodott ideológiákról,

• a családi staféta továbbadásáról és a kulturális beágyazódásról,

• és arról, miért fontos az, hogy a fedélzet tiszta legyen és a zászló lobogjon.

Kassai az anarchia és a diktatúra közötti kötélharc kapcsán azt mondja: az egyik végletből zuhanunk a másik felé, noha az egy nehéz kérdés, hogyan adhatjuk meg a legnagyobb szabadságot úgy, hogy az még ne legyen anarchia, de ne legyen diktatúra sem. A nyugati társadalmak számára az anarchia közelsége jelenti a nagyobb veszélyt, a keleti társadalmak esetében viszont az autoriter berendezkedés.

A példa fontosságát hangsúlyozó lovasíjász mester arra buzdít mindenkit, hogy csatlakozzanak valamilyen közösséghez, és ne féljünk abba energiát tenni, mert kamatostul vissza fogunk kapni mindent.