HOGYAN LETT AZ ÁRJA ELLENSÉGKÉP A NYUGATI KULTÚRÁBAN?

2024.03.19

 Aki kicsit nyitott szemmel jár a világban az látja, az összefüggések behálózzák az egész létezést. Véletlenek itt nincsenek, csak tompa nehézkes elmék vannak, akik képtelenek tovább látni az orruk hegyénél. Nekik persze minden vél-etlenül vagyis úgy történik, hogy nincs vél-ekedésük az okokról. Pedig itt minden okkal történik, és aki ezt tudja azt nem véletlenül hívják ok-os-nak! 

 Például az sem véletlen, hogy az árja szó értelmezésében egy hihetetlen ellentét feszül a gyarmatosítás korában született nyugati indológia, és a keleti tradíciók között. A nyugati kutatók, az árját már a korai időkben is ellenségként értelmezték. Erre, a Hitleri Németország ideológiai háborúja, még rátett egy lapáttal. Így a mai nyugati gondolkodásba már szinte beleégett, az árja szó negatív ellenséges felhangja.

 Ugyanakkor a keleti hagyomány szerint, az árja szó jelentése egyszerűen ennyi: befelé haladó ember.

 Amit a mai nyelvre, fordíthatnánk spirituális, vagy szellemi értelemben fejlett embernek is.

 Hogyan lett a nyugati kultúrában a szó szerinti jelentésben befelé haladó emberből, egy negatív ellenséges felhangot kapott szó, árja? – Hát úgy, hogy nézz körül, ebben a világban véletlenek nincsenek! Aki csak kifelé néz, akinek csak a külsőségek fontosak, az a belbecset lenézi, de ugyanakkor irigyli is, mert neki nincsenek belső tartást adó értékei. Ebből frusztráltság lesz, ami sokszor gyűlöletbe csap át. Ami, aki frusztrál, annak sokszor még a nevét se szereted hallani. Így változott át, a nyugati kifelé forduló emberek tudatalattijában, egy egyszerű szó a befelé fordulásról, ellenségképpé.

 A történet spirituális szempontból így néz ki:

 Mindenki, mindent kívül keres! Aztán csodálkozunk hogy leéltünk egy egész életet, és mégsem találtunk semmi lényegeset.

 Pedig a lélek szemszögéből, mindenki és minden ami körülvesz, ott volt benned egész végig. Csak kivetítetted, önmagad köré! Aztán amikor kellemetlenné válik a saját teremtésünk, úgy csinálunk mintha semmi közünk nem lenne hozzá!

 Pedig minden lényeges dolog amit keresel, ott volt végig benned.

 A tiéd a döntés, a szándék, az akarat, a vágy, de a következmény is! A barát, az ellenség, a háború, a béke, mind-mind ott él benned. A világ történései csak reakciók, a belső világod visszatükröződései.

 Ideje megbékülni önmagunkkal...

Juhász Zsolt