AZ ÚJÉV ELSŐ LÁTVÁNYOS CSILLAGHULLÁSA JANUÁR ELSŐ NAPJAIBAN ÉRKEZIK

2024.01.01

 Óránként akár 130 hullócsillagot is meg lehet figyelni a Quadrantidák meteorraj érkezésével. A légköri jelenség január 4-én a hajnali órákban lesz a leglátványosabb - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, amely rendszerint január első napjaiban, 2024-ben január 4-én, a hajnali órákban várható.

Egy olyan meteorrajról van szó, amely ideális esetben átlagosan legfeljebb 130 hullócsillagot rajzol az északi égboltra óránként, ezzel pedig felveszi a versenyt az augusztusi Perseidákkal (átlagosan maximum 84) és a decemberi Geminidákkal (átlagosan maximum 88 rajmeteor óránként).

Minden meteorraj arról a csillagképről (vagy konkrétan egy csillagról) kapja a nevét, ahová a záporban megjelenő hullócsillagok által kirajzolt vonalak összefutnak. Ezt hívjuk a raj radiánsának.

A Perseidák radiánsa a Perseus csillagképbe, a Geminidáké a Geminibe, a Quadrantidák radiánsa viszont a Bootes (Ökörhajcsár) csillagképbe esik – akkor miért nem Bootidákról van szó?

A válaszhoz fel kell lapoznunk a tudománytörténettel foglalkozó könyveket: az égbolt azon területére, amelybe a radiáns esik, Jérôme Lalande francia csillagász javasolt új csillagképet 1795-ben, amelyet Quadrans Muralisnak, azaz Fali Kvadránsnak nevezett el.

Ezt a kissé mesterkéltnek tűnő konstellációt az 1922-es, Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) által kidolgozott, modern csillagképlista viszont már nem tartalmazta.

Elmondhatjuk hát, hogy a Quadrans Muralis élt 127 évet – a meteorraj viszont maradt Quadrantidák.

A Quadrans Muralis az Urania's Mirror egy csillagtérképén, a bal felső sarokban (1825).
A Quadrans Muralis az Urania's Mirror egy csillagtérképén, a bal felső sarokban (1825).

A raj másik figyelemre méltó különlegessége már valóban fizikai eredetű.

A meteorzáporok túlnyomó többsége a Napot megközelítő üstökösökről levált törmelékből származó porfelhő és a Föld légkörének találkozásából adódik. A csillagunk körül pályára állt apró porszemcsék és kőzetszilánkok az év meghatározott időszakában keresztezik bolygónk útját, belépnek a légkörbe, és ott látványos fényjelenséget produkálva égnek el – ezt figyeljük meg mi a felszínről mint hullócsillagot, kívánva magunknak minden szépet és jót.

Ezek a porfelhők rendszerint hosszú ideig maradnak kontaktusban légkörünkkel, több napos csúcsidőt produkálva, amikor a megfigyelhető meteorjelenségek száma körülbelül fele a legnagyobb kitöréskor tapasztalhatónak.

A Quadrantidák ebből a szempontból is kakukktojás. Először is szülőobjektuma a Lovell Observatoryban felfedezett apró, mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó – a kisbolygók viszont ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon.

A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, így további kutatások következtek, amelyek azt feltételezik, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik Földünkkel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

A hangsúly a "vékony" jelzőn van, amihez még az is hozzájárul, hogy a felhő gyakorlatilag derékszögben találkozik a Föld pályájával. Kész is a Quadrantidák receptje: rövid, mindössze néhány órás csúcsidő, így a nagyon pontos előrejelzés szükségessége, hogy a januári hidegben a takaróhoz fagyott megfigyelők ne maradjanak le a látványosságról.

A kitörés várható időpontja 2024-ben január 4-én, közép-európai idő szerint délelőtt 11-kor lesz, érdemes tehát a megfigyeléshez a pirkadatot megelőző órákat választani, már csak azért is, mert a raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra: hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton.

A Hold nem lesz a barátunk, a radiánshoz viszonylag közel, a Szűz csillagképben világít majd 49%-os fázisban, ami minden bizonnyal megnehezíti majd a Quadrantidák többségét alkotó 3–6 magnitúdós fényességű meteorok észlelését. Ugyanakkor a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben is, így kedvező égbolt mellett jó esélyünk van egy valóban látványos, emlékezetes csillaghullásra.

forrás:

https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/hirek/blog/erkeznek-egunkre-a-quadrantidak